Long-Covid

Wat doet Long-Covid (langdurige covid) met je brein en hoe kan Neuroptimal Neurofeedback helpen?

 

Veel mensen die kort of lang geleden, Corona hebben gehad, ondervinden nog dagelijks last van lichamelijke klachten en ongemakken. Deze onderscheiden zich meestal in een vol en druk hoofd, hoofdpijn, overprikkeling, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, benauwdheid, verlies van smaak en reukvermogen. Sommige mensen blijven ook last houden van spierpijnen en spierzwakte en zelfs van lage koorts. Het merendeel van deze klachten blijven over het algemeen lang “hangen”.

 

 

Ook cognitieve klachten zoals concentratie- en  geheugenproblemen (brain-fog) komen regelmatig voor. Eén op de vijf mensen heeft zelfs gevoelens van angst of posttraumatische stress. Deze klachten vallen onder Long-Covid en kunnen je dagelijkse leven en functioneren behoorlijk beïnvloeden. Langzamerhand komt men meer te weten over deze aandoening. Daarbij is er, zij het beperkt, onderzoek gedaan naar de hersenactiviteit van mensen met (Long-) Covid (Bron: 1). Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat:

 

  • De hersenen te veel trage activiteit vertonen. Als de langzame hersengolven te sterk aanwezig zijn, is er sprake van onder activiteit en een lagere alertheid. Hoe lager de alertheid, hoe minder informatie verwerkt kan worden.  Dit gaat gepaard met aandacht- en concentratieproblemen.
  • De hersenen vertonen abnormale achtergrond activiteit (Bron: 1/2) met veranderingen in frequentie of ritme (96%) Dit is niet direct gekoppeld aan een specifieke afwijking of  diagnose, maar komt meer voor bij IC-patiënten dan bij niet IC-patiënten.
  • De hersenen lijden aan Burst suppression: een ernstige onregelmatigheid in de hersenactiviteit met epileptische aanvallen/kenmerken in het meest extreme geval.